Monday, December 15, 2008

Chapter 2.0 : Kenny Rogers & Me

Satu lagi coretan kisah hidup aku mencari pengalaman, boley kate agak bermakne jugakla pengalaman ni, sayang rasenye nak ditinggalkan, sbb enviroment keje yang happening ngan kawan2 yang best. Memang klu nak diikutkan gemok jugak la keja situ, makan hari2 ayam, muka pon dah macam ayam panggang. Tapi kerja agak letih, bermula ngan greeting "Hi, welcome to Kenny Rogers", membawa customer ke meja, mengambil order, menghantar makanan, menghantar bil dan menghalau "Thank You and please come again", satu kate jek boley menggambarkan perasaan cam2 "PENAT" yang teramat sangat. Dengan karenah customer yang pelik2 + rakan sekerja yang buat muka berkerut2 sebab letih. Tension giler, tp 2 la yang membuatkan kerja camnie seronok, aku nak berterime kasih kat rakan2 Kenny Rogers Mid Valley, akbar, pija, din, liza, nazirah,maria,acap, amar, awe,syah n so on ar.. banyak sangat.
Aku rase, diorang pon letih melayan karenah aku yang pering dan suka mengacau orang.
Banyak gambar aku nak selitkan kat sini, tp malang memang tak berbau, kisah ni akan aku coretkan dlam chapter 2.1. Dan insyallah aku akan kerja jugak kat Kenny Rogers as part timer sabtu and ahad. So sesape nak aku blanje, meh datang jenguk aku, hahaha :P

ps: set cadangan, quater meal ngan 3 side dishes, side order die, amik crips garden salad, mashed potato & macaroni and chesse + muffin vanila + iced caramel milk
= rm40(+ gov tax & service tax) ^.^

Sunday, October 19, 2008

Chapter 1.9

Tamat sudah satu lagi episod dlm hidup aku bermakne tamat la jugak chapter ni.......praktikal yang selama ni menghantui duit poket aku akhirnya tamat dengan tanda tanya.. ntah berjaya ntah tidak. Tapi setakat ini, rasanya x der apa yg aku risaukan la.Kusut otak geliga aku memikirkan agenda seterusnya, ader lagi dalam 3 bulan lagi sebelum borang tawaran untuk degree keluar, stakat ini pilihan yang ade hanyelah kenny rogers.. sbb 3 bulan beb.. sape nak amik kerja untuk tempoh sesingkat itu? stakat nak berguling-guling sampai semua duit dari poket aku bertabur , enjoy shooping, dating? well single but not available, klu dating ngan lelaki bley ar, sesape gay kt sini? banyak2 la bertaubat, nabi x ngaku umat, hahahaha no offense dude.. hahahha dah ar, aku dah letih mengarut dan mencarut, mulut aku dah berat dosa ni, hahah salam

Anugerah Member Kacak dan Cun

disini saye pon nak wat mende yg same....(copy dari ninie )

1. Bagi just kat orang yang dirasakan GILA-GILA / BEST
2. Bagi kat 5 orang sahaja
3. Link orang yang terima award ni
4. Sesiapa dapat Award ni DiWAJIBkan buat POSTING sebab dia dapat award ni kat blog dia
5. Beritahu orang yang dapat award ini kt blog dia ok ! (buat trackback sahaja pun sudah memadai)


teng...teng..teng....

1..cikya ( x de blog ar die nie, tp die memang the besr ar, :D)

2..nana (yg ni pon same jek... :D)

3..joe <--housemate

4..kapi (weih tq ar rm10 ko hulur time aku sengkek :D) <--best mamat nie cam haram

5..nini (sory la miss ninie, lately ni life aku x bpe nak stabil la)

6..susu (oooo dah jd private blog ker?)

7..ramai lg la.. klu nak tulis memang x kan cukup dowh.. blom ag dak2 uitm yg best2 tuh,housemate ag, member kg ag.. adeh.. smua kira aku jamakkan kat sini la, hahaha

Salam Lebaran


Rasenye, agak kasar juge bile kite lambat wish nie, hahah untuk semua yg mengenali diriku yg cun ini, aku ingin memohon jutaan kemaafan andai ade silap dan salah, harap 0-0 jua, wat teman2 kacak2 dan cun2 ku dijempot datang kerumah, klu x taw alamat? jgn datang.. wakaka, menghabiskan kueh raye aku jek, haha gurau beb.. k la skali lagi kemaafan dari hujung rambut ke hujung jari kaki telunjuk(sebab die pling panjang), okes salam

Wednesday, September 3, 2008

Chapter 1.8

Penantian adalah satu penyeksaan, namun hikmah yang terzahir melahirkan kesabaran yang tiada tandingan, menahan hati dari runtutan jiwa dan perasaan menghidupkan sebuah nilai dan pengertiaan, hanya tuhan yang tahu, aku panjatkan doa agar penantian aku berakhir dengan sebuah anugerah yang tak ternilai harganya, lidah yang tidak pernah kering memohon, di bulan ramadhan yang dibukakan pintu syurga, dimana doa dimakbulkan, penantian aku ramadhan yang suci ini hanyalah malam seribu malam, malam yang dimana setiap makhluk sujud pada penciptanya, malam dimana setiap doa dimakbulkan malam Lailatul Qadar, ingin sekali aku memanjatkan doa agar setiap impian aku tercapai, namun andai aku dianugerahkan malam itu, hanya satu impian yang aku inginkan tercapai, kerana aku yakin si pencipta mendengar setiap rintihan makhluknya, andai lidah aku diberi peluang untuk bercakap kali terkahir hanya satu lafaz yang ingin aku suarakan, biarlah tuhan yang lebih mengetahui apa yang terlakar dalam hati aku.disebalik keinginan yang tidak pernah putus aku suarakan terselit doa agar kebahagian sentiasa mengiringi hari hari yang penuh berliku. Perjalanan yang muda dan mentah, mengajar aku lebih bersabar . Setiap keputusan aku sertakan dengan usaha yang tidak akan sekali mengenal erti putus asa, biarpun aku belum melihat sinar untuk diriku, namun keyakinan yang aku tanamkan dalam jiwa, mengukuhkan hati menebalkan perasaan, agar kelak setiap yang terjadi aku terima dengan reda, namun penantian tidak akan putus walau diakhirat kelak, kerana telah lahir satu ikatan yang utuh, yang tidak mampu dipisahkan, namun tanggungjawab aku sebagai lelaki dan juga manusia akan sentiasa melindungi dan menghargai, namun setiap permulaan dan pengakhiran adalah urusan si pencipta, bg makhluknya yang lemah, hanya doa yang akan menjadi kekuatan.. Allah maha penyayang dan maha mengasihi.. lagi maha mendengar.. 

Saturday, August 23, 2008

Chapter 1.7

yay!!!! akhirnye selamat sudah process mendaftar degree, tanpa ragu2 aku menekan butang muktamad, hahha, dengan harapan dan doa dapat la aku degree, well satu lg impian yang aku kejar, aku harap tercapai la hendaknye, amin..




Chapter 1.6

I'm choosing this song because i love this song,i would like to sing this song for someone,even a goodbye, but someday he hope that someday he'll see her again..

James Blunt - Goodbye My Lover


Song lyrics | Goodbye My Lover lyrics

Chapter 1.5

white rose
by amir aizzat

summer come and go..
days flies as the clock ticks
blood run on the vein as my heart beating
day after day
week after week
my heart won't stop pounding
my love will grow
my heart always melt

in the end..everything will change..
to responsibility that growing much bigger
and hoping someday..
my white rose will growing to become much stronger
i'll be waiting here.. with smile and open hand..
to be loved once more..
to be cared once again..
and the ending will be much sooner
happier than ever
and it will stay forever..
as wish that come true
love happen as god will to happen..

Thursday, August 21, 2008

Chapter 1.4

Adoi.. lamenye aku x menulis.. boring gile.. praktikal yg membawa presure.. ngan client and boss yg suke memekak.. arghh, haha, tp yg bestnye.. i learn lot of things here.. such as how to set a domain.. and so on.. tp yg pling best skali aku "terpakse" pergi site area kl, huhu ngan elaun yg x bley clim.. damn.. so f**king kedekut.. mempergunakan praktikal trainee sewenangnye.. aku rase tertindas.. tp klu aku nak buat bantahan pon x kan la aku nak buat perhimpunan haram dpan opis yg dianggotai 3 orang student praktikal, :D funny. Dah dekat 2 bulan aku praktikal kat sini, dan lepas tu aku nak smbung degree.. eh sebut pasal degree... aku x apply lagi.. tp aku dah bli pin uitm, ntahla.. berbelah bagi antara kerja dan degree, and klu degree pon aku tak tau course ape yang patot aku pilih, adoiaaaaay.. pening.. hahaha... bile la aku nak register ni.. hehehe, ntah la... ala bukan ader orang bace pon aku tulis ape kt sini, hahaha saje je mak merepek.. nak menghilangkan boring, n mostly tekanan.. at least ade jugak tempat aku lepas tension, hehehe, adoi.. tetibe je ade sorang kakak blakang 2 bising.. haha die ingat aku ngah busy menaip keje, rupe2nye ngah mengarang blog, hahaha, sibuk jek.. k la.. nak wut keje btol2 la.. haha
sorry.. no photo available for now..haha.. maleh bukan ensem pon nak letak photo, hak4x

to be continued..

Sunday, July 6, 2008

Chapter 1.3

Wa.... bestnya.... supp aku lulus dua dua.. aaaaaaaa... bestnya.. da puas aku menjerit and berguling-guling atas lantai, ahakzz.. lega.. da lepas semua..nana thankzz... miss susu.. thankzz,
smua yang ade.. muuuackss aku bg flying kiss yang free, ahakzz.. uhuk.. tp praktikal ngan elaun rm300.. x bley hidup.. so jalan pintas aku.. part time le.. tp letih gila.. nak pengsan... ahakzz, well badan cam nak patah riuk.. tp kudrat muda aku x kan cepat mengalah, slagi badan aku x terbelah dua, slagi tu aku push, weeeee, hahaha

Tuesday, July 1, 2008

Chapter 1.2

Weee.. haha, akhirnye berjaya gak aku laporkan diri kat IT Services nih, haha, life aku as praktical trainee bermula, uhuk2 tp.. dalam masa yang sama aku masih risau result supplement paper aku, huhu, bile la nak keluar nih, risaunya, aku harap allah lancarkan segala rancangan aku.. urm lagi satu aku nak mintak korang doakan kesihatan aku.. urm ade skit masalah kesihatan.. teruk jugak la, ahakzzz, tapi tak akan melemahkan semangat aku, ^.^, banyak lagi kisah kelakar dan melucukan, haha, tapi kesibukan aku, menghalang aku untuk menulis lebih panjang, doakan kejayaan aku, amin.. k la, bye2, assalamualaikum.. hehe

Tuesday, June 24, 2008

Chapter 1.1

Selama seminggu.. otak aku dipenuhi ngan pelbagai formula calculus + note networking...
(sgt best+meletihkan) akhirnye da sampai mase ntuk aku menjwb paper kedua2nye hari ni.. pada 25.5.2008... paper calculus pukul 9.15-12.15 di dewan mini acc1 dan network pukul 2.15-5.15 dewan mini acc2.. wlaupon dlm keadaan skit nervous, aku rase lega, ble kwn bk aku sempat meluangkan mase ngan aku, membantu aku menangani nervous, wlaupon hanye melalui ym, namun aku ckup lega.. ckup lega ntuk aku menempuhi 2 paper yg bakal memberi presure pd aku hari... n aku nak bestfren aku sowang ni tau.. yg betape aku berterima kasih pdnye... sgt2.. n buat kawan2 len yg kenal aku, doakan la kejayaan aku bro, insyallah kite jumpe kt degree, wlaupon aku lambat skit, tp aku akan kejar ang smua... ang tunggu la.. weheee.....
jam nenunjukkan 7.25 aku dah rase cukup tenang.. da sampai mase aku mandi.. n bersiap, aku harap allah sentiase bersama aku.. kerana setiap yg aku lakukan.. aku usha, tawakal dan nawaitu keraneye.... amin..

to be continued...

Monday, June 23, 2008

Wanita

Saat Kuciptakan wanita. Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Ku ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali ia menerima cerca dari anaknya itu. Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
Kepada wanita, Kuberikan kesabaran untuk merawat keluarganya walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.
Kuberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam kondisi dan situasi apapun. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didekap dengan lembut olehnya.
Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sulit dan menjadi pelindung baginya. Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak.
Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyadarkan bahwa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai istrinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
Dan akhirnya Kuberikan ia air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Kuberikan kepada wanita, agar dapat digunakan kapan pun ia inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan

Wanita...

Sunday, June 22, 2008

Chapter 1

First.. my dear pc corrupted, then my result turn me down,
juz now, i've lost my beloved handphone.. all happen in 1 month..
all i love i've lost.. no more left.. no more left for me,
Sebahagian nikmat dunia yang fana' ni dah ditarik balik..
then what should i do now? crying for nothing?
haha, still the same smile n same laugh
i don't wanna know what's happen to me anymore
i keep telling myself that..
i don't need someone to share my probs..
but i can't help it.. i juz need to let it through..
someone says to me that obstacle is a part of life
that show how allah love us.. n i did agree...
yup, ble kite hilang sesuatu yg kite syang..
akan wut kite lebih ingat padanye.. kelalaian kite..
ntah la.. terlalau byk dugaan.. make me realize..
that all the things we love is not ours...
all from him.. n he will take it back anytime he want..
haha.. luckily.. i still have a life.. a life to carry on..
ape lg yang mampu kite wut selaen bersabar?
haha, ni baru skit je aku cerite ni, byak lg yg pahit
aku lalui dlm bulan ni saje.. byk sgt... hahahaha
ade lg 3 story yg besar n menyedihkan,
tp biarla tersimpan, x perlu diceritakan,
haha.. berat mate memandang, berat lg bahu yg memikul
tp pada akhirnye, aku tetap menyelaraskan minda aku yg separa sedar ni
bahawa sesungguhnye, ape yg terjadi adalah kehendaknye
ketentuan dan takdir, n aku serahkan pd die
atas usaha , tawakal n nawaitu aku..

to be continued..

HANDPHONE KU HILANG!!!!

Ja'atnye pencurik... sampai ati ko curik akunye hp ek..
x pe la, aku halalkan ape yg ko amik,
mugkin ko lbh memerlukan dr aku
mugkin bukan rezki aku..
skunk tinggal dosa ko ngan allah
aku doa kan ko trime hidayah n keampunan
aku harap ko bertaubat..
dosa ngan aku, aku da maafkan..

Saturday, June 21, 2008

The White Rose

by John Boyle O'Reilly

The red rose whispers of passion,
And the white rose breathes of love;
O, the red rose is a falcon,
And the white rose is a dove.

But I send you a cream-white rosebud
With a flush on its petal tips;
For the love that is purest and sweetest
Has a kiss of desire on the lips.

Thursday, June 19, 2008

last epilogue

this maybe the last post for this blog..
still working on new blog site,
new n fresh blog from me
new news, new story, new business
n new link will be added soon
so for now..
i juz wanna say good bye n thankz for visitors
n i'm sorry if any of my words makes anyone hurts
sayonara

ps: blog will closing on 25.Jun.2008

*i'm cancelling this decission due to exam..


Wednesday, June 18, 2008

Doa

Ya allah.. yg maha pemurah lg maha mengasihani
penuhilah hati ini dengan manisnya imanmu
penuhilah hati ini dengan hidayahmu
permudahkanlah jalan hidup ku dengan kesabaran
permudahkanlah impian ku atas usaha dan tawakalku
berilah petunjuk atas segala jalan yg aku pilih dlm hidupku
bimbinglah hati ku dlm setiap keputusan dlm hidupku
kurniakan la redamu dan berkatmu
jadikanlah hidup mati ku dalam keredaan mu
jadikanlah kematian ku kelak
dlm golongan yg beriman dan mengingati mu
ya allah, aku berselawat atas kekasihmu, nabi muhammad s.a.w
tiada tuhan yang aku sembah melainkan mu
tiada tuhan yang aku mohon selain kekuasaan mu
pada mu jualah aku berserah
bahagiakanlah mak dan abah ku
tempatkn la mereka ditempat orang beriman kelak
selamatkanlah keluarga ku dr musibah
lindungilah kawan2ku dan keluarga mereka
ampunkanlah dosa kami..
dosa seluruh umat islam di bumi mu ini yaalah
padamulah aku mohon..

amin

Monday, June 9, 2008

A Crippled Butterfly

A man found a cocoon of a butterfly. One day, a small opening appeare, he sat and watched the butterfly for several hours as it struggled to force its body through that little hole. Then it seemed to stop making any progress. It appeared as if it had gotten as far as it could and it could go no farther.Then the man decided to help the butterfly, so he took a pair of scissors and snipped off the remaining bit of the cocoon. The butterfly then emerged easily. But it had a swollen body and small, shriveled wings.The man continued to watch the butterfly because he expected that, at any moment, the wings would enlarge and expand to be able to support the body, which would contract in time.Neither happened. In fact, the butterfly spent the rest of its life crawling around with a swollen body and shriveled wings. It never was able to fly.What the man in his kindness and haste did not understand was that the restricting cocoon and the struggle required for the butterfly to get through the tiny opening were nature's way of forcing fluid from the body of the butterfly into its wings so that it would be ready for flight once it achieved its freedom from the cocoon.Sometimes struggles are exactly what we need in our life. If nature allowed us to go through our life without any obstacles, it would cripple us. We would not be as strong as what we could have been.And we could never fly.
_________________________

Sometimes we ask why God would create obstacles that are on our way and we would ask Him to take it all away. Sometimes we forget that God would never let us face an obstacle that we're not able bear. God knows the limit to our strengths. The best thing to do is to never give up in life. All of our struggles and obstacles will make us stronger and better in any way.

yup.. in my oppinion, even ALLAH create obstacles, he also create "hikmah", thankz to him with alhamdulillah, "reda" to wut ever happen to your life, Insyallah, "hikmah" will slowly appear to your life..

Sunday, April 13, 2008

Laporan Khas : Man Utd vs Arsenal

Barclays Premier League
Old Trafford, Sun 13 April

MANCHESTER UNITED 2
Ronaldo (pen) 54, Hargreaves 72

ARSENAL 1
Adebayor 48

ps: "apehal? nak gaduh ke?" Fergie, "eh x la, mane ade" balas Wenger.

game terhowt minggu ini, pertemuan rival terbesar MU dan Arsnal, MU dengan corak permainan yang consistant bertemu dgn arsnal yg masih terumbang ambing di tangga ketiga. namun pertemuan ini menyaksikan kedua2 pihak saling mengasak dan mencari gol pendahaluan, namun hingga ke hujung separuh mase pertama masih tiada gol. gol pendahuluan dicipta oleh Adebayor pada minit ke 48, gol ini agak kontoversi kerana dilihat menggunakan tangan adebayor yang agak hitam dan kotor itu. tapi pengadil mengesahkannya sbgai jaringan yg sah


ps: jaringan cantik Owen Hagreaves, sambil dilihat oleh si kacak Ronaldo


gol penyamaan MU pula oleh Ronaldo melalui tendangan penalti pada minit 54, setelah die dikasari oleh penjaga gol Lehman, akibatnye Lehman menerima kad kuning, dan gol kemenagan pula dijaringkan oleh Owen Hagreaves pada minit 72, melalui free kick cantik yang membuatkan Lehman terlopong dan hanye mampu melihat bola itu masuk dan sekaligus memberikan kemenangan mutlak 2-1 kepad man utd.

“I thought it was an open game – too open in the first half. We needed to tighten up in the second half because Arsenal made it difficult for us.” – Owen Hargreaves

Glory to Manchester United!!

Graffiti Competition!!!!

Salam, berita hangat dan terbaru yang berlaku di sekitar Subang Summit,hot lg panas!!!! kepada yang mempunyai kreativiti dan kemahiran dalam menghasilkan seni graffiti. Antara ilmu yg dah lama aku ingin pelajari, tp x tercapai dek akal, bak kate ninie. Pertandingan ini akan berlangsung pada

Date : 19th April 2008
Time : 11.00 a.m - 6.00 p.m
Venue : Subang Summit

theme: SUMMIT 10TH ANNIVERSARY

yo guys.. i can't wait to see whose the winner, to those participate, good luck n all the best..


"seni terhasil melalui pengamatan yang bergabung dengan pengalaman dan ditambah kretiviti"

good luck guys!!!

Friday, March 28, 2008

GLORY to Manchester United

Salam to all, berita terkini yang menyeronokkan, akhirnye setelah berhempas pulas dalam saingan liga, akhirnye.. man utd berjaya menduduki takhta teratas.. wow, omg.. wut's about arsnal? hurm.. drop 2 number 3.. so sad.. i'm sorry guys.. but man utd roxxx!! haha kemenangan keatas liverpoll 3-0 membuktikan man utd tetap kacak dan macho di tingkat teratas.. hehe. to man utd fan.. gratzz all..
GLORY TO MAN UTD!!!
wakakaka
http://www.manutd.com/


Barclays Premier League - Updated 29/03/2008 HOME AWAY

Pos NamePWDLFAWDLFAGDPTS
1 Man Utd 3114113759332710+49 73
2 Chelsea 311050311010332413+32 68
3 Arsenal 31124033107622614+35 67
4 Liverpool 3196138127531712+31 59
5 Everton 3193328138352013+22 57
6 Portsmouth 3167222128172221+11 50
7 Aston Villa 3183525195732721+12 49
8 Blackburn 3175421166542122+4 49
9 Manchester City 31104223143661320+2 49
10 West Ham Utd 3165418186371619-3 44
11 Tottenham 3183443262681725+9 39
12 Middlesbrough 3154615193671325-16 34
13 Newcastle 31655202423101333-24 32
14 Wigan Athletic 31735181414111031-17 31
15 Reading 31817192213111836-21 31
16 Sunderland 31735171513121033-21 30
17 Birmingham 31465201823111530-13 27
18 Bolton 31556181513111030-17 26
19 Fulham 314571926069825-24 23
20 Derby County 3114108250313640-51 10

Sunday, March 23, 2008

Linux, cinta baruku!!













Kelakar kan topik ni?? haha penulisan kali ni agak pasar dan mengandungi unsur2 bahasa yang bukan formal, maksudnye coretan la, bukan artikal, ada paham? haha, kisah bermula bile aku menjunguk blog umarzuki[umarzuki.com] aku mula meminati linux, pada dasarnya linux ni agak susah berbanding windows, sebab windows lebih mudah interfacenye, berbanding linux yang menggunakan terminal a.k.a sudo, n linux ni sesuai untuk golongan advance yang mahir menggunakan windows, bagi mereka yang berminat untuk lebih advance dalam bidang os(operating system) ni linux adalah cabaran terbaru yang terbaik!!! saya ulangi TERBAIK!!! tapi semua benda ade pro dan kontranya, cam2 la jugak mende 2 nih, ade kelebihan dan kekurangan masing, cuma kelebihan yang nyata bagi linux adalah FREE!!! dan BERLESEN!!! so secara automatiknye kite mengurangkan kadar cetak rompak kt malaysia ni,cari la mane2 survey dan artikal, malaysia ni adalah pendominasi cetak rompak dunia, haha, memalukan, tapi 2 la hakikat!!, bagi aku buat pe la berhabis duit $$$ beratus untuk sesuatu yang kita boley dapat secara free, 2 la kenyataannye. Monopoli windows kt dunia ni dah tak terkate da, haha jadi aku pon mengambil inisiatif mencuba OS Ubuntu, memang best, untuk hardisk hanye memerlukan 3gb je, pas2 penggunaan ram yang x berapa banyak menyebabkan kom aku beroperasi ngan lebih smooottthh.. best siut, haha, tp aku masih menggunakan windows, maknenye aku ade 2 OS dalam kom ni. windows untuk aku men game online je, haha, game terbaik aku maen stakat ni yang buat aku kadang2 x menghargai masa, World of Warcraft(onlie game with 7 million people plays it aound da world) dan jugak DOTA(warcraft III : frozen throne). Tapi x la sampai kemaruk, juz untuk release tension jek, klu x mane ade mase nak menaip ni. Urm jauh tul aku lari dari topik asal, tapi memang best la linux, sape x try rugi, sekurang2nye tambah gak ilmu. haha, k la 2 je la ku nak tulis, meh tgk screenshot ubuntu terbaru aku, hehe..















regards
RETRO

Wednesday, March 19, 2008

Dasar Ekonomi Baru

Kebanyakan dari rakyat Malaysia tidak memahami DEB. Mereka tidak faham apakah yang membawa kepada tercetusnya DEB. Mereka tidak merasai betapa peritnye peristiwa berdarah 13 Mei. Peristiwa ini dilupakan oleh segelintir anak muda yang kononnye mengejar keadilan sejagat. Mereka tidak memahami konsep sebenar DEB. Mari kita lihat penerangan lebih lanjut tentang DEB

DEB adalah bentuk perancangan yang dilancarkan oleh kerajaan dalam tahun 1970 melalui Rancangan Malaysia Kedua. Matlamat utamanya ialah perpaduan negara selain itu juga bertujuan untuk menyusun semula ketidakseimbangan sosio-ekonomi yang wujud di negara ini. Menyedari hakikat bahawa pengagihan ekonomi yang seimbang penting demi mewujudkan sebuah negara yang bersatu padu, serta mengambil kira kemiskinan serta ketidakupayaan sesetengah kaum untuk bersaing dengan kaum yang lain maka DEB telah dirancang untuk memperbaiki keadaan ini.

Ketegangan antara golongan yang berharta dan yang tidak berharta adalah berpunca daripada isu kemiskinan. Didapati bahawa orang Melayu lebih banyak menghadapi kemiskinan berbanding kaum-kaum yang lain. Didapati juga orang Melayu masih jauh ketinggalan dan kurang mampu bersaing dengan kaum-kaum lain walaupun Malaysia mengalami pertumbuhan ekonomi yang baik. DEB dirancang sebagai satu program jangka panjang yang akan berjalan selama 20 tahun, bermula dari tahun 1970 hingga tahun 1990. Rancangan-rancangan pembangunan di bawah Dasar Ekonomi Baru dijalankan menerusi strategi serampang dua mata:-

  • penyusunan semula masyarakat untuk mengurangkan dan seterusnya menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi.
  • pembasmian kemiskinan tanpa mengira kaum;

Bagi memastikan matlamat untuk menghapuskan kemiskinan tercapai, strategi ditumpukan untuk menghapuskan kemiskinan di kawasan luar bandar dan kawasan bandar. Berdasarkan banci penduduk 1970, didapati bahawa kira-kira 49.3% daripada semua keluarga miskin di Malaysia berpendapatan di bawah garis kemiskinan (pendapatan garis kemiskinan tahun 1970 ialah RM200) dan kira-kira 86% daripada jumlah itu berada di kawasan luar bandar. Bagi mencapai matlamat, kerajaan telah melaksanakan pelbagai perkhidmatan dan kemudahan awam melalui kemudahan pendidikan, kesihatan, bekalan air dan elektrik. Di samping itu, keutamaan juga diberikan kepada golongan miskin untuk mendapatkan bantuan seperti program bantuan subsidi baja, biasiswa pelajaran dan buku teks, makanan tambahan kepada kanak-kanak serta program rumah murah. Menjelang tarikh akhir pelaksanaan DEB, matlamat untuk membasmi kemiskinan telah tercapai. Laporan Rancangan Malaysia Keenam telah menunjukkan bahawa kadar kemiskinan negara pada tahun 1990 ialah 17.1% berbanding 49.3% pada tahun 1970.

Bagi memastikan matlamat yang kedua dalam DEB turut tercapai, kerajaan telah cuba memperbaiki keadaan ekonomi dan pada masa yang sama, menghapuskan pengenalan kaum mengikut fungsi-fungsi ekonomi. Berasaskan pada ketidakseimbangan antara kaum, kerajaan telah melancarkan beberapa program seperti perindustrian dan perdagangan, pertanian, perlombongan, pembinaan, pengangkutan dan pertanian. Bagi menjayakan matlamat yang kedua dalam DEB ini juga, beberapa strategi telah dirancang, antaranya:

  • Mengurangkan keadaan yang tidak seimbang dalam struktur guna tenaga supaya penyertaan pelbagai kaum dalam sektor utama akan mencerminkan kedudukan tenaga buruh mengikut komposisi kaum menjelang tahun 1990;
  • Mempastikan pembentukan sebuah masyarakat perdagangan dan perindustrian di kalangan orang Melayu dan kaum Bumiputera supaya mereka dapat menguruskan dan memiliki sekurang-kurangnya 30% daripada semua jenis peringkat kegiatan ekonomi.
  • Menambah dengan cepat bahagian rakyat Malaysia dalam pemilikan sektor produktif. Perhatian khusus akan ditumpukan kepada kaum Bumiputera yang agak ketinggalan jika dibandingkan dengan kaum-kaum lain;
  • Meninggikan daya pengeluaran dan taraf kehidupan golongan miskin di luar bandar.

Sekarang saya ingin menjelaskan tentang rukun negara pula, yang didakwa oleh segelintir masyarakat bahawa Rukun Negara adalah propaganda UMNO. Bagi yang kurang pengetahuan dalam isu ini, mereka hanya memandang rukun negara sebagai satu alat UMNO untuk menyebarkan ideologi mereka. Tapi hakikatnya rukukun negara diwujudkan akibat dari tercetusnya kacau bilau dan pertumpahan darah pada 13 Mei 1969.


Kacau bilau dan pertumpahan darah yang berlaku pada 13 Mei 1969 itu telah memaksa kerajaan untuk mengisytiharkan perintah darurat. DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ketika itu dan atas nasihat Perdana Menteri dengan serta-merta telah mengisytiharkan darurat di seluruh negara. berkuat kuasa 16 Mei 1969. Pengisytiharan ini telah menyebabkan sistem kerajaan berparlimen digantung. Atas perakuan Perdana Menteri, Yang di-Pertuan Agong telah melantik Tun Razak bin Dato Hussein, Timbalan Perdana Menteri pada waktu itu sebagai pengarah Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) yang bertanggungjawab menjalankan kuasa pemerintahan bagi Persekutuan berdasarkan kuasa yang diwakilkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Majlis Perundingan Negara telah ditubuhkan bagi memastikan keberkesanan MAGERAN, Majlis Perundingan Negara yang bertanggungjawab untuk membincang dan meneliti isu-isu perpaduan negara serta mencari jalan menyelesaikan masalah masyarakat berbilang kaum. Majlis ini mendapati satu masalah yang paling ketara yang dikenal pasti ialah struktur masyarakat majmuk di Malaysia. Adalah didapati masyarakat Malaysia masih terbahagi atas dasar keturunan, agama dan pekerjaan. Perpaduan yang hendak dicapai bukan sahaja melibatkan penyatuan kaum sahaja tetapi adalah didapati penyatuan ekonomi dan sosial juga perlu dilakukan. Sehubungan dengan itu Majlis Perundingan Negara telah bersetuju membentuk satu ideologi negara yang kemudiannya dikenali sebagai Rukun Negara yang mempunyai lima prinsip utama iaitu:

  • Kepercayaan kepada Tuhan
  • Kesetiaan kepada Raja dan Negara
  • Keluhuran Perlembagaan
  • Kedaulatan Undang-Undang
  • Kesopanan dan Kesusilaan
Kita jelas bahawa Rukun Negara dicipta bagi mencapai perpaduan dan telah dipersetujui oleh Majlis Perundangan Negara. Bagi mereka yang buta sejarah pada akhir pembacaan ini akan memahami sedikit sebanyak tentang kepentingan DEB dan Rukun Negara. Pembahagian tender dan projek bukanlah bermaksud kronisme namun mementingkan usahawan melayu. Jangan salahkan DEB atas kesilapan seorang dua pemimpin yang kronisme. Jangan kerana setitik nila rosak susu sebelanga kerana bangsa melayu sendiri bukanlah susu dan nila. Kita adalah bangsa yang mementingkan semangat kebangsaan dan keagamaan.

http://pmr.penerangan.gov.my/page.cfm?name=DasarEkonomiBaru
http://www.isis.org.my/files/pubs/papers/MAZ_Kompass_220907.pdf


regards
Pejuang Retro

ANJING-ANJING NERAKA


Sabda Rasulullah S.A.W kepada Mu'adz, "Wahai Mu'adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :
· Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
· Bacalah Al-Qur'an
· tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
· Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
· Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
· Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
· Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.
· Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
· Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
· Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

Nescaya di akhirat nanti, kamu akan dirobek-robek oleh anjing neraka. Firman Allah S.W.T. yang bermaksud, "Demi (bintang-bintang) yang berpindah dari satu buruj kepada buruj yang lain."


Sabda Rasulullah S.A.W., "Dia adalah anjing-anjing di dalam neraka yang akan merobek-robek daging orang (menyakiti hati) dengan lisannya, dan anjing itupun merobek serta menggigit tulangnya."

Kata Mu'adz, " Ya Rasulullah, siapakah yang dapat bertahan terhadap keadaan seperti itu, dan siapa yang dapat terselamat daripadanya?"

Sabda Rasulullah S.A.W., "Sesungguhnya hal itu mudah lagi ringan bagi orang yang telah dimudahkan serta diringankan oleh Allah S.W.T."

Pengunaan ayat, penulisan yang berlebih dan menyebabkan orang len tersinggung amat berat siksaannye,
so beware bloggers
hayatilah!!! gengamlah!! gigitlah!!! sematkan didlama hati, berpolitik biarlah dlam susana ynag baik..
aku suka lagu ni.. jom layan