Sunday, March 23, 2008

Linux, cinta baruku!!













Kelakar kan topik ni?? haha penulisan kali ni agak pasar dan mengandungi unsur2 bahasa yang bukan formal, maksudnye coretan la, bukan artikal, ada paham? haha, kisah bermula bile aku menjunguk blog umarzuki[umarzuki.com] aku mula meminati linux, pada dasarnya linux ni agak susah berbanding windows, sebab windows lebih mudah interfacenye, berbanding linux yang menggunakan terminal a.k.a sudo, n linux ni sesuai untuk golongan advance yang mahir menggunakan windows, bagi mereka yang berminat untuk lebih advance dalam bidang os(operating system) ni linux adalah cabaran terbaru yang terbaik!!! saya ulangi TERBAIK!!! tapi semua benda ade pro dan kontranya, cam2 la jugak mende 2 nih, ade kelebihan dan kekurangan masing, cuma kelebihan yang nyata bagi linux adalah FREE!!! dan BERLESEN!!! so secara automatiknye kite mengurangkan kadar cetak rompak kt malaysia ni,cari la mane2 survey dan artikal, malaysia ni adalah pendominasi cetak rompak dunia, haha, memalukan, tapi 2 la hakikat!!, bagi aku buat pe la berhabis duit $$$ beratus untuk sesuatu yang kita boley dapat secara free, 2 la kenyataannye. Monopoli windows kt dunia ni dah tak terkate da, haha jadi aku pon mengambil inisiatif mencuba OS Ubuntu, memang best, untuk hardisk hanye memerlukan 3gb je, pas2 penggunaan ram yang x berapa banyak menyebabkan kom aku beroperasi ngan lebih smooottthh.. best siut, haha, tp aku masih menggunakan windows, maknenye aku ade 2 OS dalam kom ni. windows untuk aku men game online je, haha, game terbaik aku maen stakat ni yang buat aku kadang2 x menghargai masa, World of Warcraft(onlie game with 7 million people plays it aound da world) dan jugak DOTA(warcraft III : frozen throne). Tapi x la sampai kemaruk, juz untuk release tension jek, klu x mane ade mase nak menaip ni. Urm jauh tul aku lari dari topik asal, tapi memang best la linux, sape x try rugi, sekurang2nye tambah gak ilmu. haha, k la 2 je la ku nak tulis, meh tgk screenshot ubuntu terbaru aku, hehe..















regards
RETRO

3 comments:

Umarzuki said...

Tolong la jangan burukkan nama linux dengan "untuk advance user". Adik aku yg 12 tahun tu pun selamba je guna linux.

Pejuang Retro said...

oo.. sory la mar.. maksud aku bukan cam2, vume klu orang 2 da start pakai dari kecik windows tetibe pakai ubuntu.. memang le payah.. ^.^
aku pon terkapai2 lg.. byak yg aku x tau lg.. n kene membaca byk.. so sape yang rajin je mampu..
beza antara user n advance user..
user cam adik ko 12 thun pon ley..
tp bg aku yg nak jd advance user, nak tau smua kegunnan kt ubuntu.. memang susah la.. byak penggunaan coding untuk terminal.. seriusly.. aku da lalui mcm masalah gune ubuntu, n kene byk membaca.. aku rase adik ko umor 12 tahun 2 pon x kan tau nak wut..

Umarzuki said...

oops, terkasar bahasa..sorry geng. Pengguna baru windows pun banyak masalah juga kali pertama guna. Aku kan pernah guna windows macam kau juga. Baby baru lahir takkan terus berlari.

Selamat hari raya.

PS: Ubuntu bukan untuk advance user, tapi untuk newbie ajer. Ramai alltimer komplen senang sangat. Nak susah sikit cuba Debian.